Buikvet verbranden

Willen we buikvet verbranden dan zullen we vet moeten verbranden. We hebben echter geen invloed op de plaats in ons lichaam waar we het vet verbranden…helaas. Willen we buikvet verbranden terwijl we last van stress hebben dan hebben we een extra handicap. Hoe dat precies in zijn werk gaat zullen we in dit artikel uiteenzetten.

Het verbranden van vet
Willen we ons lichaamsvet, en dus ook ons buikvet, verbranden dan zullen we het lichaam moeten dwingen om het vet uit onze vetreserves te gaan aanspreken. Dit doen we met een negatieve energiebalans. We zorgen er voor dat we minder calorieën binnen krijgen dan ons lichaam nodig heeft waardoor het gedwongen wordt de vetreserves te gaan verbranden om zodoende voldoende energie te hebben.

Nu kunnen we lukraak calorieën uit ons dieet gaan schrappen, maar als we dit doordacht doen dan kunnen we een beter resultaat verwachten. Het zijn vooral de koolhydraten welke ons dik maken en niet persé de vetten welke in onze voeding zitten. Koolhydraten zijn namelijk de voorkeursbrandstof van ons lichaam. Ons lichaam zal altijd eerst de energie verkregen uit koolhydraten gebruiken voordat het over zal gaan tot het verbranden van vetten. Door minder koolhydraten te eten zal het lichaam niet in zijn energievoorziening kunnen zien door alleen maar koolhydraten te verbranden, het zal ook vetten moeten gaan verbranden om genoeg energie te krijgen. Het lichaam zal in eerste instantie de vetten uit onze voeding gaan verbranden. Als we zorgen voor een negatieve energiebalans dan zal het lichaam ook het vet uit de vetreserves gaan verbranden. Dit is in een notendop het principe achter de populaire koolhydraatarme diëten. Willen we buikvet verbranden dan zullen we dus moeten zorgen voor een negatieve energiebalans door minder koolhydraten te gaan consumeren. Voedingsmiddelen waarin veel koolhydraten zitten zijn brood, rijst, pasta, aardappelen en alles waar suiker in zit zoals frisdrank, vruchtensappen, snoep, koek, gebak, vla en ijs.

Buikvet verbranden met buikspieroefeningen
Het beeld welke we vaak hebben is dat we buikvet kunnen verbranden door het doen van buikspieroefeningen. Dit is niet nodig, het helpt wel, maar niet op de manier waarop je waarschijnlijk denkt. Om (buik)vet te verbranden is voeding het belangrijkste. We kunnen zoveel buikspieroefening doen tot we krom liggen van de pijn, zolang we teveel eten zal het niets uitmaken en zal het buikje niet verdwijnen. Om het buikje kwijt te raken is een negatieve energiebalans altijd een voorwaarde. Met buikspieroefeningen verbranden we calorieën en dragen daardoor bij aan het verbranden van vet. Maar we hebben geen invloed op de plaats waar we vet verbranden. We kunnen net zo goed push-ups of squats doen om buikvet te verbranden, of een stukje gaan hardlopen. Buikspieroefeningen zorgen er wel voor dat de buikspieren groter en sterker worden. Dit heeft een positief effect op onze stofwisseling. Hoe groter onze spiermassa hoe sneller onze stofwisseling zal worden. Willen we buikvet verbranden dan is het goed om de grote spiergroepen te trainen door middel van krachttraining zodat deze groter worden. Grote spiergroepen zijn de benen, billen, rug en borst. Buikspieroefeningen hebben wel als voordeel dat de buik er strakker door gaat ogen. En als we straks het buikje kwijt zijn dan is die buik wel zo mooi als daar een setje goed getrainde buikspieren tevoorschijn komt.

Buikvet verbranden bij stress
Zoals bij de inleiding al aangegeven is het moeilijk om bij stress buikvet te verbranden. Met stress bedoelen we in deze context langdurige stress door overspannenheid of een burn-out. Stress doet een hoop rare dingen met ons lichaam, het brengt de hormoonhuishouding van slag wat slecht uitpakt als we het buikje kwijt willen. Los van het feit dat stress slecht is voor onze gezondheid.

Als we stress hebben wordt er adrenaline aangemaakt. Het lichaam wil zoveel energie beschikbaar hebben voor de spieren en de hersenen. Dit maakt ons sterker en alerter en het lichaam is klaar om te vechten of te vluchten. Eén van de dingen die het lichaam bij stress doet is lichaamsfuncties die op dat moment even niet zo belangrijk zijn op een laag pitje zetten. Zo wordt de spijsvertering bij stress op een laag pitje gezet. De energie wordt gebuikt voor het omhoog brengen van de hartslag, de bloeddruk en in de spieren worden eiwitten omgezet in direct beschikbare energie.

Om de effecten van de adrenaline weer te neutraliseren maakt het lichaam gebruik van een stress-response hormoon: cortisol. Bij mensen welke langdurig overspannen zijn of een burn-out hebben is de hormoonhuishouding zo ontregeld dat er sprake is van chronisch te hoge cortisolwaarden. En te hoge cortisolwaarden doen een hoop vervellende dingen met ons lichaam.

Een vervellend effect van te hoge cortisolwaarden is dat deze onze eetlust verhogen. Daar is wel het laatste waar we op zitten te wachten als we buikvet verliezen, dit maakt het moeilijker om te eten met een negatieve energiebalans. Er zal veel meer wilskracht nodig zijn om dit vol te houden. En dat is nog niet alles, te hoge cortisolwaarden zorgen er ook voor dat een voorkeur krijgen voor vette en/of zoete voeding. Het liefst wil het uitgeputte lichaam voorzien worden van suikers zodat het snel weer energie krijgt. En tot overmaat van ramp verstoord het cortisol hormoon de signaal overdracht tussen de maag en de hersenen. We krijgen daardoor te laat (of helemaal niet meer) het signaal dat we vol zitten. Een andere vervellende eigenschap van cortisol is dat het hecht aan de vetcellen waardoor lichaamsvet moeilijker te verbranden is, je lichaam zal het lichaamsvet vast willen houden.

Je zult begrijpen dat het met al deze negatieve effecten van te hoge cortisolwaarden uiterst lastig is om buikvet te verbranden. De meest effectieve manier om buikvet bij stress te verbranden is door het probleem bij de bron aan te pakken: er zal iets aan de stress gedaan moeten worden. Dat is ook beter voor de gezondheid. Zodra de stress uit ons leven is verbannen of naar de achtergrond zal zijn verdwenen zal het vele malen eenvoudiger zijn om het buikvet kwijt te raken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.