Een gezond lijf door het eten van gezonde maaltijden

Wanneer je een gezond lichaam wilt, moet je dit met gezonde voedingsmiddelen voeden en dus niet met junkfood, frisdrank, chips en andere suikerhoudende en producten met ongezonde vetten. Een gezonde maaltijd bestaat uit voldoende groenten, een klein stukje vlees of vis en een gezonde bron van koolhydraten. Dit kan bijvoorbeeld zilvervliesrijst zijn, maar ook zoete aardappel, bonen, volkoren pasta of andere volkoren producten.

Hoe krijg je voldoende eiwitten binnen?

Wanneer je geen vis of vlees eet is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Maar natuurlijk is het ook belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen als je wel vlees en vis eet. Vlees en vis zijn goede bronnen van eiwitten omdat ze erg compleet zijn aan aminozuren en deze dus goed door het lichaam kunnen worden omgezet tot bruikbare eiwitten voor het lichaam. Wanneer je vegetarisch of veganistisch eet kun je vleesvervangers eten, maar zorg er voor dat je zo gevarieerd mogelijk eet. Zorg er ook voor dat je voldoende calorieën binnenkrijgt, want je zult als vegetariër of veganist een stuk meer moeten eten dan iemand die wel vlees of vis eet. Vlees en vis bevatten veel calorieën, maar ook erg veel andere gezonde voedingsstoffen.

Goede bronnen van eiwitten

In groenten zitten eiwitten, je moet er alleen wel voldoende van eten en verschillende soorten. Eiwitten zijn namelijk opgebouwd uit aminozuren en als je die niet in de juiste verhouding binnenkrijgt, kan je lichaam deze niet omzetten in lichaamseigen eiwitten.

Bonen en peulen zijn ook een goede bron van eiwitten. Net zoals noten, zaden en pitten, maar ook sojaproducten zoals tempé zijn goede eiwitbronnen voor vegetariërs. Maar natuurlijk ook voor mensen die wel gewoon vlees en vis eten, iedereen moet namelijk genoeg eiwitten binnenkrijgen voor een gezond lichaam en sterk immuunsysteem. Eiwitten hebben namelijk erg veel functies binnen het mensenlijk lichaam:

  • Eiwitten zorgen voor een goede afweer, zodat je niet zo snel ziek wordt
  • Eiwitten zorgen voor herstel en opbouw van spieren en andere weefsels
  • Eiwitten zorgen voor de groei van nagels, haar, huid en lichaamscellen.
  • Eiwitten kunnen ons energie geven, al zijn ze moeilijker om om te zetten naar energie als koolhydraten.

Wat zijn gezond tussendoortjes?

Gezonde tussendoortjes zijn gezonde vervangers voor chips, koekjes, snoep en andere ongezonde snacks. Wanneer je een gezonde levensstijl wilt, dan zul je ook wat minder ongezonde snacks moeten eten. Tuurlijk kun je hier af en toe nog van genieten, maar zeker niet dagelijks. Probeer daarom eens wat gezonde snacks en tussendoortjes uit. Op gezondbakken.com vind je bijvoorbeeld allerlei heerlijke recepten, die ook nog eens gezond zijn. Zodat je zonder zorgen kunt genieten van heerlijke lekkernijen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.