Gezond

Eet voldoende vitaminen en mineralen, ook op werk, dan blijf je gezond en sterk is een sterke spreuk die van mijn moeder afkomstig is. Hij zou zo op een tegeltje in onze huiskamer passen, want er is natuurlijk geen woord van gelogen. Het is dan ook algemeen bekend dat vitaminen en mineralen erg goed zijn, maar welke soorten vitaminen bestaan er precies en wat doen ze met je?

Vitamine A: is vaak en veel te vinden in dierlijke producten zoals vlees en vis. Maar ook ons eigen lichaam maakt de stof Retinol aan. Je lichaam heeft wel de stof caroteen nodig om de vitamine te produceren. De vitamine speelt een grote rol bij de bescherming van onze huidcellen en reguleert onder andere ons pigment.

Vitamine B: vitamine B bestaat zelf niet, maar is een verzamelnaam voor meerdere verschillende vitaminen zoals bijvoorbeeld Vitamine B6 die onder andere helpt bij de productie van serotonine of Vitamine B12 die ons zenuwstelsel sterk en krachtig houd.

Vitamine C: deze stof wordt ook wel ascorbinezuur genoemd en is waarschijnlijk een van de bekendste vitaminen. Vitamine C is veel te vinden in verschillende fruitsoorten zoals bijvoorbeeld sinaasappels of bessen, maar ook koolachtige groenten zijn rijk aan vitamine C. Ascorbinezuur zorgt voor de vorming van bindweefsel en ondersteund onze weerstand.

Vitamine D: Een vitamine die kan worden aangemaakt door ons eigen lichaam. Dit gebeurt onder de invloed van zonlicht, als je dus veel binnen zit of als je in een donker gebied woont kan je dus gemakkelijk een tekort van deze stof opbouwen. De stof regelt de niveaus van calcium en fosfaat in ons lichaam, remt de vrijgifte van bepaalde hormonen en beïnvloed ons immuunsysteem.

Vitamine E: Komt voor in olie, brood, granen en noten. Een tekort aan deze vitamine zal dan ook niet snel voorkomen. Vitamine E beschermt de cellen, celwand, aderen en het weefsel. Een nadeel als de vitamine wordt verhit wordt deze onbruikbaar.

Vitamine K: regelt de stolling van het bloed en stimuleert ons metabolisme. Met name baby’s kunnen een tekort hebben aan vitamine K en het is daarom ook handig om deze kinderen voedingssupplementen te geven om een hersenbloeding te voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.