Hoe verbrand je vet?

De zomer staat weer voor de deur, wat betekent dat het hoogseizoen is voor het afvallen. Massaal gaan mensen op zoek naar een nieuw dieet om er strak uit te zien op het strand. De reden waarom mensen willen afvallen is natuurlijk vaak omdat ze vinden dat ze teveel vet hebben. Kortom, ze willen van dat vet af. Maar hoe werkt dat precies?

Vetverbranding

Het verbranden van vet is eigenlijk je opgeslagen lichaamsvetten omzetten naar energie. Dit gebeurt echter alleen als er sprake is van een negatieve energiebalans, wat inhoudt dat je minder calorieën eet dan je verbrandt. Als eerste bron voor energie gebruikt je lichaam glucose, wat je uit koolhydraten haalt. Wanneer je koolhydraten op zijn gaat je lichaam eiwit en vet verbranden voor energie.

Sporten

Na gemiddeld 20 minuten sporten gaat lichaam over op vet verbranding. Het ligt er natuurlijk aan hoe groot de koolhydraatvoorraad op dat moment is en wat voor lichaamstype je hebt. Maar je kan dus beter één uur per dag intensief sporten dan elke dag 4 keer een kwartiertje. Wanneer je langdurig intensief sport raakt je lichaam in ketogene toestand.

Ketose

Wanneer je minder calorieën eet dan je verbrandt en koolhydraatarm eet gaat je lichaam vet verbranden doordat het in ketogene toestand komt. Eerst zal je lichaam de glycogeenvoorraad opmaken, maar als je weinig koolhydraten eet zal deze voorraad vrijwel meteen verbruikt worden. Enkele dagen na je koolhydraat arm bent gaan eten zal je lichaam over gaan op vet verbranden. Dit is de reden waarom veel diëten het aanraden om weinig koolhydraten te eten. Wanneer vet in de lever wordt omgezet naar energie komen er ketonen vrij, vandaar de naam ketose. Een kenmerk van ketose is dat je adem gaat stinken (naar aceton). Zo weet je dus of je in ketose zit.

Ketose dieet niet verplicht

Om af te vallen is het niet noodzakelijk om een koolhydraatarm dieet te volgen. Wanneer je in een negatieve energiebalans zit zal je altijd afvallen. Met sporten kan je ook gericht vet verbranden. Een dieet gericht op ketose, waarbij je heel erg weinig koolhydraten eet, is dus niet persé nodig. Voor veel mensen is dit vaak ook moeilijk vol te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.