Wat is Paleo?

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: het Paleo dieet is begonnen aan een echte opmars. Grote kans dat je hier tot voor kort nog nooit van gehoord had, maar het van de een op de andere dag ineens overal tegenkomt. En, grote kans dat je eerste idee hierbij dan is: leven zoals een oermens! Ook ik trok mijn wenkbrauwen op toen ik voor het eerst van het Paleo dieet hoorde, dus je bent echt niet de enige!

Leven en eten zoals onze voorvaderen deden voelt als een grote stap terug in de tijd. Immers, we hebben tegenwoordig toch alles wat we willen? Een kroketje uit de muur halen, een patatje op het station; eten kom je werkelijk overal tegen! Maar dat we alles hebben, betekent niet dat we ook beter af zijn in onze moderne tijden.

Die voorvaderen van ons hadden het nog niet eens zo gek bekeken. Want als de moderne mens duizenden jaren later teruggrijpt op hun manier van eten, dan deden ze vast iets goed, toch? Met die gedachte begon ik me ook in het Paleo dieet te verdiepen, met verrassende conclusies tot gevolg!

Eten als een oermens!

Gelukkig betekent het Paleo dieet niet letterlijk dat je moet leven als een oermens J Op blote voeten rondlopen en in je tuin op zoek gaan naar vers voedsel is dus niet nodig! Eten als een oermens wél. Then again, ook daar had ik voorstellingen bij waar ik niet van stond te juichen. Zou dat dan betekenen dat ik alleen nog maar sla of bessen mocht eten? Zou ik echt álles wat ik zo lekker vind moeten laten staan? En, oh gruwel, zou ik dan zelf op vlees moeten gaan jagen?

Gelukkig is het zo erg allemaal niet! Het Paleo dieet gaat uit van vers en onbewerkt voedsel, zoals fruit en groente. Onze voorvaderen hadden immers geen bewerkt voedsel tot hun beschikking. Koekjes, gebak, chips, cola, noem maar op. Men at gewoon wat er in de natuur te vinden was.

Opnieuw leren eten

De moeilijkheid van onze tijd zit hem erin dat wij deze producten wél tot onze beschikking hebben. En geloof me, ik ken de verleiding. Maar gezond? Echt niet! Het Paleo dieet leert ons opnieuw te eten, maar dan op de juiste manier. Het komt erop neer dat je zoveel mogelijk groente, fruit, noten, zaden en vlees eet.

En wat zijn nu de resultaten van het Paleo dieet? Houd je vast: niet alleen val je af, je zult je ook fitter, energieker en gezonder voelen! Een voorbeeld nemen aan onze verre voorvaderen is dus zo’n gek idee nog niet!

Bent u opzoek naar een goed dieet dat bij uw past? Belangrijk is dat u eerst nadenkt over de te volgen methodes van het betreffende dieet. Op deze manier kunt u uitzoeken welk dieet goed bij u past zodat het afvallen u niet (te) zwaar valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.