Hoe veroorzaakt stress gewichtsverlies?

Chronische stress kan onverklaarbaar gewichtsverlies veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je luistert naar de reactie van jouw lichaam op stress. Je merkt het waarschijnlijk niet omdat je er niet met je hoofd bij bent, maar door de stress kun je je eetlust verliezen.

Een verlies van eetlust

Een verlies van eetlust is een mogelijke bijwerking van stress. Je hebt het misschien wel eens ervaren dat je je ooit zo zorgen hebt gemaakt over iets je compleet vergeet te eten, of zelfs de gedachte om iets te eten niet kan verdragen. Dat juist terwijl eten je helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en je concentratie op peil te houden, wat je kan helpen om stressvolle situaties effectiever aan te pakken. Dat is echter iets waar veel mensen niet over nadenken als ze gestrest zijn.

Verstoorde hormoonhuishouding

Als je erg gestrest bent produceert je lichaam stresshormonen. Het lichaam beschikt over 2 stresshormonen: adrenaline en cortisol. Deze worden geproduceerd omdat je lichamelijk onder stress in een ‘vecht’ of ‘vlucht’ mode verkeert. Deze hormonen be├»nvloeden je spijsvertering, immuunsysteem en je slaap. Adrenaline werkt door je lichaam voor te bereiden op lichamelijke activiteit, maar het vermindert ook je eetlust. Cortisol werkt door bepaalde lichaamsfuncties te onderdrukken die onnodig zijn tijdens stressvolle situaties, zoals de voortplantingsdrang, je immuunsysteem en je spijsvertering. Indien beide hormonen in grote hoeveelheden aanwezig zijn in je lichaam, kan het voorkomen dat je niet vaak of totaal geen honger hebt.

Burn-out

Als je voor een hele lange tijd gestrest bent kan dit leiden tot een burn-out. Door een burn-out raak je totaal uitgeput. Het komt voor wanneer je teveel op je hals haalt, onder veel druk staat voor een lange tijd of niet weet hoe je bijvoorbeeld met een reeks tegenslagen om te gaan. Als zulke situaties zich blijven voordoen kan het resulteren in een gevoel van nergens geen zin meer in hebben (ook niet om te eten). Het is erg belangrijk dat je direct hulp zoekt, mocht je dit ervaren. Burn-out begeleiding kan een oplossing bieden en is niets om je voor te schamen. Het belangrijkste is uiteindelijk dat je weer jezelf kunt zijn en weer lekker kunt eten. Wacht dus niet met burn-out begeleiding. Het redt levens!

Leave a Reply

Your email address will not be published.