De psychologie van afslanken

Veel mensen denken bij afvallen direct aan sport en voeding. Immers, als je wilt/moet afvallen, krijg je meestal het advies: minder eten en meer sporten. Nu is de vraag: als dat zo gemakkelijk is, waarom hebben we dan niet allemaal hele dunne mensen in Nederland?

Klaarblijkelijk is er nog een andere factor die komt kijken bij gezond gewichtsverlies. Volgens ons is dat de psychologie. Als je wilt afslanken is het heel belangrijk dat je ook op de juiste manier denkt, zodat je ook op de juiste manier handelt.

De psychologie van afvallen

Waar komt het nu op neer als we het over de psychologie van afvallen hebben? Je kunt aan een paar factoren denken:

Doelen stellen: mensen die duidelijke, meetbare doelen stellen blijken veel succesvoller te zijn dan mensen die dit niet doen. Het is dus niet verstandig om te zeggen: ik ga gezonder eten. Veel beter is: ik ga de komende maand 2 kilo afvallen.

We onderscheiden daarbij procesdoelen en einddoelen. 2 kilo afvallen in een maand is een einddoel. Vier keer per dag sporten en mijn calorie├źn bijhouden is een procesdoel. Als je zowel proces- als einddoelen stelt, heb je de grootste kans om te slagen.

Emoties beheersen: veel mensen hebben tijdens het afvallen last van hun emoties. Ze hebben een erg negatief zelfbeeld en kunnen er niet goed tegen dat ze wat overgewicht hebben. Natuurlijk is het erg vervelend om deze negatieve emoties te hebben. Vooral omdat mensen deze emoties vaak tegen gaan door juist extra veel te eten.

Er zijn verschillende manieren om je emoties onder controle te houden. Een beproefde methode is om je emoties wel toe te laten, maar er niet naar te handelen. Dit vergt enige oefening, maar het zal je al snel duidelijk worden dat je niet altijd iets met een emotie hoeft. (zeker wat eten betreft).

Zelfdiscipline: een ander onderdeel van de psychologie van afvallen is het versterken van je zelfdiscipline. Volhouden is vaak nog een grotere factor dan alle andere factoren. Als de ene persoon 2 kilo per maand afvalt en de ander maar een halve kilo, ben je misschien geneigd om te zeggen dat de eerste persoon succesvoller is. Als de eerste persoon het echter maar 1 maand volhoudt en de tweede persoon 6 maanden, is de tweede persoon toch succesvoller.

De psychologie van afslanken

Afslanken is iets wat je vooral doet door minder te eten en meer te sporten. Maar om dat vol te houden, moet je vaak behoorlijk veranderen in psychologische zin. Het heeft daarom ook vaak zin om hier hulp bij te zoeken in de vorm van een psycholoog. Veel personal trainers hebben echter ook de juiste vaardigheden en weten ook het een en ander van psychologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.